Klippassistent

Publicerad: 29/02/16

Klippassistent | Tjuvjägaren

 

En praktikperiod hos produktionsbolaget Affekt Film ledde mig till jobbet som klippassistent på deras långfilm Tjuvjägaren.

Affekt Film håller till i Trollhättan och inriktar sig på att filmatisera historiska livsöden.

 

klippassistent

Under filmens sista inspelningsperiod i oktober 2015 var jag med som koordinator. En kort tid efter så fick jag erbjudandet att vara delaktig i postproduktionen som klippassistent. Mitt jobb var att grovklippa filmen. Alltså att plocka fram och synka alla de timmar av ljud och bildmaterial från inspelningen. Tagningarna klipps sedan samman till scener enligt den ordningsföljd som står i manus. Detta så att alla kan se hur storyn hänger ihop, och få en överblick över materialet som finns innan det lämnas över till klipparen, Patrik Forsell.

 

När materialet valts ut så börjar klippningen av de nyckelscener som utgör viktiga punkter i filmens dramaturgi. Anslaget, karaktärspresentation, fördjupningen, konfliktupptrappningen och vändpunkten. Tidigt påbörjade jag också grovklippningen av filmens längre scener för att få ett första utkast av dessa. Mer komplexa scener som med största säkerhet kommer att klippas om en hel del innan de sitter. Det fanns även scener helt utan något ljud och scener som man vet kommer kräva en del visuella effekter och bearbetning. Dessa prioriterades också för att så fort som möjligt kunna skickas vidare till de som lägger trampljud och visuella effekter.

 

I en grovklippning så pusslas storyn samman. Alla scener klipps enligt manus så man kan följa med i handlingen. Men tajmingen finns inte än. De grovklippta scenerna är något längre än tänkt för att ge klipparen en så bred bild som möjligt av vilket material som finns att arbeta med. Det är sedan klipparens jobb att putsa scenerna och tillsammans med regissör (John Thornblad) och producent (Johan Fågelström) välja vad som utgör den slutgiltiga filmen på 90-ish minuter. Eftersom jag samtidigt studerade vid Högskolan Väst i Trollhättan så avsattes 2-3 dagar i veckan för att arbeta med grovklippningen på Affekt Films kontor. Sammanlagt var det en process på ca. 3 veckor att synka allt material och grovklippa filmens 116 scener.

 

Story

Filmen utspelar sig år 1890 och handlingen kretsar kring den utstötte jägaren Lars Eriksson, lokalt känd som Lasse i berget, och hans fru Ingas sista 30 år av sina liv då de bosätter sig i en grotta på Kinnekulle. Det är en David mot Goliat-berättelse där de tvingas kämpa emot både lagen och samhället. Lasse tjuvjagar på grevarnas och baronernas ägor för att de ska kunna överleva i grottan, samtidigt som Inga längtar tillbaka till ett civiliserat liv. Det är en film med en skön blandning av mycket humor, drama och naturromantik.

 

Lasse och Inga spelas av Niklas Falk och Ylva Lööf, kända från produktioner som Så som i himmelen, Så och på jorden, Beck, Wallander etcI andra framstående roller ser vi Annica Liljeblad, Ingemar Carlehed, Lennart Hjulström, Sven-Åke Gustavsson och Gunilla Nyroos.

 

Filmen har premiär hösten 2016.

Tjuvjägaren på IMDB

/Simon Karlsson